Oefen Esperanto

De overzichtssite: Esperanto, la lingvo de la mondo, geeft een helder overzicht van de diversiteit van hoe je Esperanto allemaal kunt gebruiken vandaag de dag. Films, nieuws, e-boeken, podcasts, muziek, forums, online groepen, etc.
De  startpagina van Esperanto is daarnaast een ander goed startpunt ter oriëntatie wat er allemaal is.

Tips van Nederlandse Esperantisten.
Ook hebben we Esperantisten in Nederland gevraagd wat ze zoal doen om hun Esperanto bij te houden en te verbeteren. Hieronder het resultaat. Aanvullingen en tips zijn zeer welkom en mogen naar bestuur@esperanto-jongeren.nl 

-Voor nieuws uit en over de Esperanto beweging gebruik ik Libera Folio. Een nieuwssite waar iedereen zijn of haar nieuws zelf kan aanmelden is www.klaku.net en hier wordt het belang van het nieuws door stemmers zoals jezelf bepaald. Ook is facila.org een nuttige website waar gemakkelijke leuke teksten te vinden zijn. Voor grappige strips in het Esperanto ga ik naar multedaridoj.blogspot.com. Vaak gebruik ik een online woordenboek erbij om woorden die ik niet begrijp op te helderen en zo direct mijn woordenschat uit te breiden.

-Op www.filmoj.net kunnen mensen films vanuit de hele wereld downloaden met Esperanto ondertiteling. Erg leuk om zo cultuur van vele landen mee te pikken en tegelijkertijd mijn Esperanto te verbeteren. Op TED.com zijn daarnaast interessante lezingen van wetenschappers, bekende politicie, uitvinders, etc. te vinden die zijn ondertiteld in het Esperanto. Verder kijk ik naar Esperanto TV via internet. Hier zijn meer dan 10 verschillende tv kanalen te vinden met filmpjes in het Esperanto of met Esperanto ondertiteling.  Op internet  is er een helder overzicht te vinden waar zich alle filmkanalen en films die met Esperanto te maken hebben te vinden zijn. Van muziekvideos tot speelfilms.

-Ik luister naar verschillende podcasts waarvan Radio Verda het bekendst is. Een overzicht van Esperanto radio zenders is te vinden op: esperanto-tv.com/listoj.php Ook is het mogelijk Esperanto liedjes te luisteren en albums te bestellen via Vinilkosmo! Als laatste zijn er ook audioboeken te downloaden op verschillende plekken (1) (2) waar je Esperanto kunt luisteren.

-Om mijn Esperanto te oefenen en te verbeteren lees ik regelmatig magazines of boeken in het Esperanto. Om te beginnen een aantal leestips voor mensen met een verschillend niveau in Esperanto. Voor een overzicht van Esperanto magazines die uitkomen in verschillende landen is gazetejo.org een ideale website. Ook heeft TEJO een blad met de naam Kontakto wat erg leuk is. Wat boeken betrefd zijn er een groot aantal bekende literaire werken en leuke  boeken gratis te downloaden in de online Esperanto bibliotheek en in de e-Librejo.  Ook bestel ik af en toe een (strip)boek via de UEA uit Rotterdam: katalogo.uea.org
Verder hebben de Russische Esperanto Jongeren een hele serie beeldverhalen online beschikbaar gemaakt. Erg leuk en gemakkelijk om te lezen.

-Via lernu.net heb ik Esperanto geleerd en vond dat zo leuk dat ik me daar aangemeld heb als taalassistent. Ik kijk nu regelmatig het werk na van nieuwe Esperantojongeren en ben als taalassistent ook vraagbaak voor mensen die nog het een en ander willen weten over Esperanto. Er zijn naast het worden van taalassistent nog vele andere manieren om te helpen bij Lernu

-Ik heb een tijd gereisd langs allemaal Esperanto mensen met behulp van Pasporta Servo.  Ook kun je met Couchsurfing en de Hospiltality Club op zoek gaan naar Esperanto sprekende mensen over de hele wereld. Het is een van de leukse manieren van reizen die ik ben tegengekomen tot nu toe. Ideaal als je een tijd gaat backpacken of juist een goede reden om te gaan backpacken.

-Ik heb niet veel tijd om te reizen en naar bijeenkomsten te gaan. Ik sta in pasporta Servo en ontvang regelmatig buitenlandse gasten, bijvoorbeeld uit de VS, Japan, Noorwegen en Spanje, met wie ik dan esperanto spreek.

-Er is een Esperanto wikipedia waar ik regelmatig op rondkijk. Ik doe daar de volgende zaken om mijn Esperanto te trainen:
- gewoon de artikels lezen
- artikels vertalen van het Esperanto naar het Nederlands
- bestaande artikels in het Esperanto corrigeren / aanvullen
- volledig nieuwe artikels in het Esperanto schrijven

-Als ik tijd over heb ga ik naar de Esperanto chatbox van lernu om met andere lernu gebruikers te chatten in het Esperanto. Ook heb ik Skype geinstalleerd en daarmee kan ik via internet gratis naar andere Esperantisten bellen en zo mee praten. Ik heb hiervoor een koptelefoon en een microfoontje gekocht voor mijn PC. Daarnaast ben ik lid van de Esperanto-hyves en het eigen Esperanto wereldwijde netwerk, verder zoek ik via ipernity en facebook (meer dan 20.000 leden op de facebook groep) regelmatig of ik vrienden die ik van Esperanto congressen ken, kan toevoegen. Via internet onderhoud ik zo op verschillende manieren contact met mijn internationale Esperanto vriendennetwerk.  

-Ik schrijf mijn dagboek in het Esperanto!

Zelf nog een gouden tip waarmee jij je esperanto traint en onderhoudt? Mail hem aan ons door en we zetten hem erbij.


Taalkeuze Foto`s