Leer Esperanto

Via de App DuoLingo

Duolingo is een leuke manier om via een handige app op je mobiele telefoon Esperanto te leren. Daarnaast kun je het ook gebruiken op een gewone computer. Er zijn op dit moment meer dan een half miljoen mensen die Esperanto via DuoLingo aan het leren zijn: duolingo.com/course/eo/en/Leer-Esperanto-online

Via internet

Op de pagina Lernu la lingvon de la mondo, vind je een overzicht van methodes hoe je Esperanto kunt leren. Videocursussen met gratis te downloaden lesmateriaal, computercursussen, etc.

Op nl.lernu.net kun je gemakkelijk en gratis Esperanto leren vanuit 37 verschillende talen. De site bevat cursussen voor beginners, gevorderden en experts. Alle aspecten van de taal worden belicht; luisteren, spreken, schrijven en lezen.

Daarnaast is er een 21-delige Esperanto-cursus waarmee je Esperanto kunt leren. De cursus vind je op www.pingveno.nl. Antwoorden worden voor je nagekeken en teruggestuurd via de mail. Ook Kurso de Esperanto is een handige downloadbare cursus incl. spraak en luisteroefeningen. 

Qua digitale beschikbaarheid van Esperanto lesmaterialen is de folder Esperanto, zo op zak, geschikt om kennis te maken met de taal. Ook is er digitaal inmiddels een prima leerboek Esperanto beschikbaar van de auteurs Zondervan en Manders. Lernu heeft verder een aantal  beeldwoordenboeken beschikbaar gesteld waar je online je woordenschat kunt uitbreiden.

Op www.vortaro.nl kun je een goed Nederlands-Esperanto en Esperanto-Nederlands woordenboek vinden. Voor de gevorderden kan een Esperanto-Esperanto woordenboek erg handig zijn. Deze is te vinden op www.reta-vortaro.de 

Via torrentz zijn videocursussen, films en (luister)boeken te downloaden.

Esperanto (zelfstudie) leerboeken

Een aan te raden startboek om Esperanto te leren is: "Esperanto via de directe methode". (Mensen die lid worden van de NEJ krijgen dit boek gratis opgestuurd.) Daarnaast is "Mil unuaj vortoj en Esperanto" een goed aanvullend beginboek om de woordenschat uit te breiden. Een leuk boekje met een overzicht van grammatica en illustraties wat in je binnenzak is mee te nemen is "Poŝamiko".
Twee leuke titels voor na de eerste beginstap zijn: "Vojaĝo en Esperanto-lando" als leerboek en "Baza Esperanta Radikaro" als woordenboek.
Voor de gevorderde Esperantist is het boek "Esperanto, grammatica met oefeningen" zeer geschikt. Ook is er een uigebreid Esperanto-Nederland en Nederlands-Esperanto woordenboek beschikbaar.
Voor diegenen die Esperanto op een topniveau willen beheersen is het "Plena Ilustrita Vortaro de Esperanto (PIV)" het meest complete Esperanto woordenboek waar meer dan 150 auteurs van over de hele wereld aan hebben meegewerkt. Voor de ultieme beheersing van de grammatica is het "Plena manlibro de Esperanta gramatiko (PMEG)", het te raadplegen boek.  

Via een docent

Er worden verschillende cursussen in Nederland gegeven in Esperanto. Een overzicht van docenten is te vinden op deze site onder de knop: Docenten overzicht.

Op Esperanto studieweekeinden wordt ook de mogelijkheid geboden om kennis te maken met Esperanto door middel van een beginnerscursus. Kijk in de agenda waar en wanneer het eerstvolgende studie weekend plaatsvindt.

Van Kooten en de Bie

In 1972 is er op TV een cursus Esperanto uitgezonden waar leerboeken en platen bij zaten. Deze lessen werden gegeven door niemand minder dan van Kooten en de Bie onder het alias Kornelio kaj Vilhelmo. De videobeelden zijn helaas gewist en niet meer te achterhalen geweest voor ons. Het boek en de geluidsfragmenten bij de lessen gelukkig wel. Met zeer grote dank aan van Kooten & de Bie en Teleac zijn hier de cursusboeken en de geluidsfragmenten beschikbaar. Het gaat om grote bestanden (tot 80 MB voor de pdf bestanden en tot 10 mb voor de geluidsfragmenten) dus het downloaden kan even duren:
Cursusboek 1 met geluidsfragmenten van les 01&02, 03&04, 05&06, 07&08 en les 09&10.
Cursusboek 2 met geluidsfragmenten van les 11&12, 13&14, 15&16, 17&18 en les 19&20.

Video oefeningen

Taalkeuze Foto`s